Sat 22/10/22 - Elvisloop Goes

Elvisloop Goes (Jan Roose)

Zie ook de uitnodiging voor meer info.

NA EEN UURLOOP WEET JE MEER

Beste hardloper v/m,

In de moderne trainingsleer lees ik regelmatig iets over drempelsnelheid. Als ik dan op internet de juiste betekenis opzoek, vind ik het volgende: “De drempelsnelheid regel. De anaerobe drempel, die een rol speelt bij de tempotrainingen, is ongeveer gelijk aan de snelheid die je vol kunt houden als je een uur lang tot het uiterste gaat. Die snelheid zal ongeveer 12 seconden per kilometer langzamer zijn dan je 10 km wedstrijdsnelheid, of 18 seconden per kilometer langzamer dan je tempo op de 5 kilometer*. Het belangrijkste voordeel van dit tempo is dat het snel genoeg is om je drempelwaarde te verbeteren, maar langzaam genoeg om je spieren niet te overbelasten.”

  • Sommige tabellen geven minder grote verschillen aan en hoe langzamer des te minder verschil. Bij een 10 km in precies 1 uur is het gelijk.

Wie daar zo nu en dan gebruik van wil maken in zijn of haar training zal natuurlijk eerst moeten weten wat die snelheid dan is. Bij je recente 5 km tijd 18 seconden per km optellen is een mogelijkheid, maar als je onvoldoende traint zal je dat geen uur volhouden. Een uur tot het uiterste gaan op een training doe je niet zo maar even en met enige tegenstand kun je altijd ietsje meer. Helaas zijn er niet veel echte uurlopen in wedstrijdverband. Afgelopen zomer hebben we dat voor het eerst na 30 jaar weer eens geprobeerd in Zeeland, maar een uur lopen op de atletiekbaan is niet ieders ding.

Daarom de recreatieve uurlopen op een bos – of wegparcours onder het motto “ Een uur lopen + ronde afmaken”. Op die manier weet je toch bij benadering wat jouw drempelsnelheid is. Stel je loopt 10 ronden van 1300 meter in 1.02 uur. Dan is dat 13000 : 62 x 60 = ongeveer 12600 meter in een uur of 4.45 min/km. Van die “wetenschap” kun je bij je training gebruik maken. Maar behalve deze toch vooral theoretische benadering is het gewoon leuk om aan zo’n wedstrijdje mee te doen, want op die manier zijn alle deelnemers bijna tegelijk klaar.

Dat kan op zaterdag 22 oktober a.s. in het park langs de Elvis Presleylaan in Goes –  Zuid/ Ouverture. We beginnen om 14.30 uur en lopen dan een uur rondjes van 1220 meter op een geasfalteerd parcours. Je kunt solo, als duo of trio meedoen. Duo’s en trio’s vooral om pupillen en junioren ook de kans te geven om mee te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld teams vormen met elkaar of met ouderen, maar verder zijn alle samenstellingen toegestaan. Bij de vorige uurloop in september was er naast 15 sololopers helaas nog maar 1 duo. Hopelijk zijn er nu meer.

Deelname is gratis en inschrijven kan tot en met donderdag 20 oktober via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, club of woonplaats en of je solo, als duo of als trio meedoet en met wie. Op vrijdag 21 oktober krijg je dan een mail met details.

Groeten,

Jan Roose

Bijlagen